Vlada bo obravnavala predlog zakona za uvedbo davčnih blagajn

Vlada bo obravnavala predlog zakona za uvedbo davčnih blagajn

Vlada bo na seji obravnavala tudi predlog zakona, ki bo podlaga za uvedbo davčnih blagajn. Predvidoma naj bi bile obvezne od 1. oktobra.

Davčne blagajne bodo podatke o izdanih računih pri plačilih z gotovino pošiljale po spletu neposredno na finančno upravo, kar naj bi zmanjšalo utajo davkov.

Uvedbo davčnih blagajn predvideva predlog zakona o davčnem potrjevanju računov, te blagajne pa bodo obvezne za vse ponudnike blaga in storitev. Zavezanci bodo morali še pred izdajo računa tega potrditi pri Finančni upravi RS (Furs), za kar bodo potrebovali ustrezno elektronsko opremo.

Nujna elektronska povezava s Fursom
V ta namen bodo zavezanci uporabljali elektronske naprave, kot so osebni računalnik, tablični računalnik ali pametni telefon, ki imajo vzpostavljeno elektronsko povezavo s Fursom in omogočajo podpisovanje sporočil s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

Zavezanci pa bodo morali Fursu predložiti tudi podatke o poslovnih prostorih, kjer se izdajajo računi. Na podlagi tega podatka bo namreč mogoče v primeru morebitnega nadzora ugotoviti, kje je bil izdan račun.

Izjeme
Zakon bo dopustil le malo izjem od obveznega potrjevanja računov. Zavezanec bo tega postopka oproščen, le če se njegova elektronska naprava ne bo mogla povezati s centralnim informacijskim sistemom Fursa, bodisi zaradi izpada slednjega ali pa zaradi izpada medmrežne povezave. V tem primeru bo moral račune izdati z uporabo vezane knjige računov.

vir: www.rtvslo.si