Izteka se rok za pripombe na predvideno uvedbo davčnih blagajn

Izteka se rok za pripombe na predvideno uvedbo davčnih blagajn

Na finančnem ministrstvu le še danes čakajo na pripombe na predvideno uvedbo davčnih blagajn. Te naj bi bile po načrtih vlade za vse ponudnike blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino, obvezne od 1. oktobra. Vlada si od davčnih blagajn obeta manj utajenih davkov, v gospodarstvu opozarjajo, da bodo imeli le dodatne stroške.

Vlada se je odločila za tak sistem davčnih blagajn, kjer bo treba račune, ki so plačani v gotovini, v času njihove izdaje potrditi pri davčnem organu. Potrditev računa bo potekala v realnem času preko vzpostavljene elektronske povezave med zavezancem in informacijskim sistemom davčnega organa.

V ta namen bodo zavezanci uporabljali elektronske naprave, kot so osebni računalnik, tablični računalnik ali pametni telefon, ki imajo vzpostavljeno elektronsko povezavo s Finančno upravo RS (Furs) in omogočajo podpisovanje sporočil s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

Po oceni Fursa bo davčne blagajne potrebovalo okoli 80.000 davčnih zavezancev. Njihovi stroški bodo različni, in sicer se bodo glede na to, ali že zdaj uporabljajo računalniške registrske blagajne in imajo možnost dostopa do interneta, gibali od nič do približno 300 evrov.

A po oceni zavezancev bodo ti stroški precej višji. Okvirni strošek nakupa in vzdrževanja naj bi se gibal okoli 1500 evrov, ocenjujejo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). “Država naj kupi davčne blagajne in jih tudi vzdržuje,” je prejšnji teden na novinarski konferenci opozoril predsednik OZS Branko Meh.

Vlada sicer obljublja, da se bodo stroški nakupa davčnih blagajn ter ureditve dostopa do interneta priznali kot davčno priznani odhodki in bo torej mogoče za toliko znižati davčno osnovo. Poleg tega bodo lahko zavezanci v skladu z že veljavno zakonodajo lahko uveljavljali tudi olajšavo za investicijo v davčne blagajne.

Piše: https://www.sta.si